Зрелостниците завършиха със среден успех Добър 4

Министерството на образованието и науката отчете по-високи, в сравнение с миналогодишните, резултати от държавните зрелостни изпити по повечето предмети.

Остава отворен въпросът на какво се дължи макар и леката положителна промяна – на образователните реформи, на по-добрата работа на учителите или на по-добрите ученици.

От ведомството посочват, че е нараснал броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици.

По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11149 зрелостници, а през 2016 г. техният брой е бил 9716.

Въпреки това обаче средната оценка по български език и литература е Добър 4,13, а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – Добър 4,38.

По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици.

Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия. Има незначителен спад и в резултатите по философия, руски и испански език, сочи анализът на МОН, оповестен в сряда, 14 юни.

Почти двойно е намалял броят на дванадесетокласниците с две слаби оценки. Наполовина по-малко са и двойките на втория държавен зрелостен изпит. Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. Най-много са увеличили успеха си по български език и литература спрямо миналата година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е нарастването на успеха в Ямбол и Силистра.

С най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит.

Ето училищата, постигнали най-добри резултати на матурите:
1. 91-ва НЕГ “Професор Константин Гълъбов” в София – среден успех: 5,66
2. 73-то СУПЧЕ “Владислав Граматик” в София – среден успех: 5,56
3. 164-то ГПИЕ “Мигел де Сервантес” в София – среден успех: 5,59
4. НГДЕК “Константин Кирил Философ” в София – среден успех: 5,53
5. Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив – среден успех: 5,51
6. Американския колеж в София – среден успех: 5,48
7. СМГ “Паисий Хилендарски” в София – среден успех: 5,47
8. Първа английска езикова гимназия в София – среден успех: 5,45
9. Профилирана езикова гимназия “Екзарх Йосиф I” в Ловеч – среден успех: 5,42
10. Езикова гимназия “Пловдив” в Пловдив – среден успех:5,42