Доха подписа сделка на стойност 12 млрд. долара със САЩ за покупка на самолети F-15

Снимка: alaraby.co.uk

Държавният министър в катарското министерство на отбраната Халед Атия заяви, че тя ще донесе 60 000 нови работни места в 42 американски щата.

В изявлението на катарския политик се казва още: „Това доказва дългосрочната ангажираност на държавата Катар за работа с нашите приятели и съюзници от САЩ за разширяване на военните ни връзки, с цел стратегическата ни подкрепа в борбата срещу насилието и екстремизма, както и за гарантирането на сигурността и стабилността в региона и света.” – предадоха световните агеннции.
Експерти, запознати с детайли на сделката, са на мнение, че нейната реална стойност е 21.1 млрд. долара. Според Блумбърг Доха купува 36 изтребителя.

Подпис под сделката от американска страна сложи министърът на отбраната Джеймс Матис.
Държавният департамент одобри продажбата през ноември миналата година.

Сделката бе завършена на фона на напрежението в Залива.

На 5 юни седем ислямски държави, начело със Саудитска Арабия и Египет, скъсаха дипломатическите отношения с Катар по обвинения за подкрепа на тероризма.
На 21-22 май, в Риад, Саудитска Арабия, американският президент Доналд Тръмп сключи оръжейна сделка на стойност 360 млрд. долара, като 110 млрд. долара се реализираха веднага, а останалите ще се реализират в 10-годишен период. По време на подписването Тръмп ясно постави акцент върху създаването на работни места в САЩ, повтаряйки: “Jobs, Jobs, Jobs”.