Истанбулският съд осъди на 25 години затвор депутат от най-голямата опозиционна партия в Турция

Депутатът от Републиканската народна партия (РНП), Енис Бербероглу, е признат за виновен в “разкриване на държавна тайна”, за което получи 25 години затвор, съобщи Hurriyet Daily New.

Бербероглу е признат за виновен от Истанбулския съд по обвинение, че е снабдявал турския вестник “Cumhuriyet” с видеозаписи, показващи камиони на турската разузнавателна служба МИТ, за които се твърди, че са превозвали оръжие за Сирия.

В информация, изнесена от вестник “Cumhuriyet” през май 2015 г., се твърди, че камиони, принадлежащи на турската Национална разузнавателна агенция (МИТ), натоварени с оръжия и боеприпаси, са били спряни от жандармерията в южна Турция в началото на 2014 г.

Съдът за тежки престъпления в Истанбул първоначално издаде доживотна присъда на Бербероглу по обвинения в “разкриване на информацията на държавата, която трябва да остане в тайна за целите на политическото и военното разузнаване”. В последствие съдът намали присъдата на 25 години лишаване от свобода. Наред с това депутатът от РНП ще бъде лишен от политическите си права.

Във връзка с присъдата си, Бербероглу каза, че тези, които са направили това “жертвоприношение”, трябва да се срамуват от себе си.

Той е провел телефонен разговор с председателя на РНП, Кемал Кълъчдароглу. “Не се разстройвайте, ние стоим зад вас. Ще продължим борбата, докато не получите свободата си.”, е заявил Кълъчдароглу.

Междувременно депутатите на РНП напуснаха пленарна сесия в парламента в знак на протест срещу ареста на своя депутат.