Европейският парламент отчете напредък на Западните Балкани по пътя им към ЕС

В резолюция, приета с 524 гласа “за”, 70 против и 79 въздържали се, евродепутатите приветстваха напредъка в отношенията между Белград и Прищина, както на Сърбия в приемането на европейските правни норми.

Русия и Косово са сред седемте условия, които Сърбия трябва да изпълни за членство в ЕС, пише белградското електронно издание “Блиц”.

Изданието посочва, че европейските приоритети, поставени като неотменни условия за еврочленството, включват: независимо правосъдие, борба срещу корупцията, включване в политиката за сигурност, включително и в мерките срещу Русия, възобновяване на диалога между Белград и Прищина, защита на независимите институции, проевропейска политика и независимост на медиите.

ЕП призова сръбските власти да създадат и необходимата институционална рамка за усвояване на средствата от предприсъединителните фондове.

Само преди седмица еврокомисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан бе на посещение в Белград, където откри регионална конференция за увеличаване на инвестициите в страните от Западните Балкани. В Белград Хан се срещна и с президента на Сърбия Александър Вучич, който призова ЕС и други международни фактори да направят обективна и рационална оценка на действията на политиците в региона, визирайки Прищина.

А по време на обсъждането на доклада за Сърбия българският евродепутат от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк коментира, че липсата на синхрон между външните политики на Сърбия и ЕС е предпоставка за дестабилизиране на Балканите.

Евродепутатите приветстват влизането в сила на споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Косово и предложението на ЕК за отмяна на визите за граждани на Косово, въпреки че на страната все още й остава да изпълни няколко важни изисквания. Според тях, ако всички държави от ЕС признаят независимостта на Косово, това ще увеличи доверието в областта на външната политика и ще спомогне за нормализирането на двустранните отношения със Сърбия.

По отношение на Македония ЕП очаква новото правителство да продължи по пътя на приобщаване към ЕС като то следва да се ангажира изцяло с ефективни реформи в областта на върховенството на закона, правосъдието, корупцията, основните права, вътрешните работи и добросъседските отношения.