Гърция ще даде „зелена светлина“ на членството на Македония в ЕС и НАТО само с ново име в ООН

Това стана ясно от думите на първия дипломат на Гърция Никос Кодзиас, който се срещна в Атина с македонския си колега Никола Димитров.

След срещата между двамата външни министри надеждите на новото правителство в Скопие, че Македония ще може да се присъедини към международните организации с временно наименование, бяха отново разбити.

Не е достатъчно да имаш добри намерения, необходими са и усилия за добро решение, заяви Никос Кодзиас на съвместната пресконференция с Никола Димитров.

Искаме подкрепа от Гърция да напредваме по пътя на европейската интеграция, каза първият дипломат на Скопие.
Кодзиас увери Димитров, че “Гърция иска да помогне на своя съсед” като отбеляза, че с днешните дискусии въпросът няма да се реши, но те ще помогнат за изграждане на положителна рамка за решаването му.

По-рано министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което още веднъж сподели позицията на Атина за стремежите на Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО. “Знаем, че нашите съседи искат да се присъединят към няколко организации. Готови сме да окажем подкрепа на техните усилия, но след като бъде решен въпросът за името. Това е предварително условие“, пише Кодзиас в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от македонската редакция на Deutsche Welle.

„Гърция подкрепя териториалния интегритет на страната, без интервенции от трети страни. Ние сме против налагането на санкции на нашия съсед. Наясно сме, че нашият съсед иска да стане член на някои организации, подготвени сме, но първо трябва да се реши спорът с името. Предходното правителство не работеше за компромис и превърна спора за името от географски въпрос в проблем с идентичността. Надявам се, че ще разговаряме за името, така че да постигнем решение“, подчерта още първият дипломат на Атина.