Турция желае да продължи преговорите за членство в ЕС и очаква България да я подкрепи

Снимка: Anadolu Agency

От следващата година България поема председателството на Съвета на ЕС, което е важно за европейската перспектива за Турция. Очакваме вашата подкрепа за членството ни в ЕС.

Това каза турският премиер Бинали Йълдъръм на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов.

Имаме обща работа по контрола на бежанските потоци и опазването на границите. До момента България има принос за укрепване на регионалната стабилност, изразява подкрепа за Турция и вярваме, че това ще продължи, каза още Йълдъръм, предаде Анадолската агенция.

Много от страните в ЕС минаха през избори и се надявам в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността в отношенията между ЕС и Турция, каза премиерът Борисов след срещата с турския си колега. Той увери Йълдъръм, че “ние с дипломация и с такт си поставяме за цел да възстановим отношенията (Турция – ЕС – бел.ред.) отпреди две години, когато в Брюксел беше подписано споразумението за бежанците”.

“В момента сме влезли в нов процес”, каза Йълдъръм и добави: “ЕС трябва да преразгледа бъдещата си визия и след това да вземе решения”.

Според Борисов по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. “Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България” – посочи той.

Борисов е в Анкара по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм.
Министър-председателите на двете страни демонстрираха добри междусъседски отношения и обща работа по опазване на границата на ЕС.

Бойко Борисов отбеляза, че ниският мигрантски натиск сега се дължи на споразумението на ЕС с Турция и на огромните усилия на Турция да задържа бежанците.
Той пък получи похвали, че България е единствената страна в ЕС, която екстрадира гюленисти.
“Европа реагира, бих казал, с мълчание, но вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа”, каза Йълдъръм на Борисов.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.

Българският министър-председател Бойко Борисов разговаря при закрити врата и с турския президент Реджеп Ердоган.