Путин: Американците си отгледаха и Ал Каида, и Бен Ладен

Ал Каида не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели, заяви руският президент Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун, предаде ТАСС.

“Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Каида, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина”, каза руският държавен глава.

Путин каза още, че специалните служби на САЩ са помагали на бойците в Чечения и не са обръщали внимание на протестите на Москва по този повод. Путин добави, че думите му са базирани на доказателства.

По думите му, САЩ са били готови да използват тероризма за дестабилизация на политическата ситуация в Русия и “тези идеи не са мъртви” – предупреди руският лидер.

Във филма президентът на Руската федерация разказва също, че договорките за неразширяване на НАТО на изток е трябвало да бъдат записани на хартия и е било грешка на Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след обединяването на Германия и изтеглянето на руските войски от Източна Германия западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на ГДР.

Излъчването на четирисерийния документален филм на Стоун “Интервюта с Путин” започна снощи по кабелния канал “Шоутайм”. В интервютата си за Стоун Путин говори по различни политически въпроси, разказва за семейството си, за желанието си да работи в КГБ.

Излъчването на филма предшества директната линия с руския президент, която ще бъде 15 юни по телевизионния канал “Русия 24”. Своите въпроси към Путин вече са отправили над 1,3 милиона руснаци, съобщава ТАСС. Най-популярните въпроси са публикувани на moskva-putinu.ru. Сред тях са: лошото състояние на пътищата, сметищата, жилищната политика, строителство, ипотеки, образованието, ситуацията в Украйна и санкциите.