Първи тур на парламентарните избори във Франция

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници водят убедително на първия тур на парламентарните избори във Франция с 32,32 процента от подадените гласове.

Това показват окончателните резултати за проведените вчера избори, публикувани днес в 1,30 часа местно време от министерството на вътрешните работи на Франция, предаде Франс прес.

Партиите “Република напред” и “Демократично движение” (МоДем) имат значителна преднина пред дясната партия “Републиканците” (21,56 процента) и крайнодесния Национален фронт (13,20 процента).

Крайнолявото движение “Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон събира 11 процента, а Френската социалистическа партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от 9,5 процента, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа идната неделя.

Парламентарните избори във Франция се провеждат в два кръга по мажоритарната система. Страната е разделена на 577 избирателни района – точно в зависимост от броя на местата в Народното събрание. 7 882 кандидати се борят за 577 места в Националното събрание.

Френските граждани, живеещи в чужбина, гласуваха на първия тур на 3-4 юни. Според Министерството на външните работи, избирателната активност в чужбина е била 19,1%.