Косово гласува за нов парламент

Националистическата коалиция, начело с Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, спечели най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори, предадоха световните агенции.

Рамуш Харадинай и неговата коалиция събират близо една трета от гласовете (40,5 % според екзитпол на телевизия “Клан Косова”), но това не достатъчно, за да управлява сама.

На второ място, с 29,9 процента от гласовете, се нарежда политическото движение на Албин Курти „Самоопределение”, с резултати близки до Демократическата лига на Косово – дясноцентристката партия на Иса Мустафа с кандидат за премиер Авдулах Хоти – професор по икономика и член на партията (27,2 процента).

Избирателната активност в страната е била ниска – 41,4 %. Близо 30 000 бяха наблюдателите на изборния процес – както местни, така и чужди.

За 120-те места в косовския парламент се състезаваха кандидатите от общо 26 избирателни листи: пет коалиции с общо 19 партии и две граждански инициативи. Косовската конституция обаче позволява една “положителна дискриминация”: 20 места в парламента трябва да бъдат заети от представители на малцинствата – 10 за сърбите, които са най-голямото етническо малцинство, а останалите десет си разпределят представителите на турското, бошняшкото и ромското малцинства, посочва Дойче веле.

За първи път в историята на най-младата европейска държава партии образуват коалиции преди избори.

“Демократическата партия на Косово”, “Съюз за бъдещето на Косово”, “Инициатива” и още няколко по-малки партии се явиха с кандидат за премиерския пост Рамуш Харадинай. 48-годишният Харадинай, наричан от другарите си Рамбо, е командир в Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на конфликта срещу сръбските сили през 1998-1999 г. Става премиер през 2004 г., но малко след това подава оставка, след като е обвинен за военни престъпления от трибунала на ООН в Хага, който в крайна сметка го оправдава.

В коалиция, с кандидат за премиер – бившия финансов министър Авдула Хоти, се обединиха и “Демократична лига за Косово”, “Съюз ново Косово” на строителния магнат Бехджет Паколи, смятан за най-богатият косовски албанец, и партия “Алтернатива” на досегашния премиер Иса Мустафа.

Лидерът на националистическото движение “Самоопределение” Албин Курти, подкрепян от по-младите избиратели, бе третият претендент за премиерския пост.

АФП представи тримата като “бивш командир на партизани”, “икономист, сравняван с Еманюел Макрон” и “популярен бивш студентски лидер, известен като “косовският Че Гевара””.