Зоран Заев обеща да води активен диалог с България и Гърция за бързо присъединяване на Македония към ЕС

Снимка: mia.mk

В Брюксел Заев съобщи, че следващата му визита ще бъде в София. А тази седмица македонският външен министър Никола Димитров ще пътува до Атина.

Час преди срещата си с македонския премиер, еврокомисарят по въпросите на съседството и преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан подчерта, че политическата криза в Бивша югославска република Македония (БЮРМ) е преодоляна и основната тема на преговори с министър-председателя й ще бъдат спешните приоритети за реформи. По-късно, на съвместна пресконференция той съобщи, че разширение на ЕС с една или няколко държави от Западните Балкани може да се осъществи по време на следващия състав на Европейската комисия.

Европейският съюз предостави статут на кандидатки за членство на Албания, Македония, Сърбия и Черна гора, а през февруари 2016 официална молба за присъединяване подаде и Босна и Херцеговина.

Македонската делегация, начело с премиера Зоран Заев, е в Брюксел, за да потвърди, че членството в ЕС и НАТО е стратегически приоритет за новото правителство в Скопие.
“Членството в ЕС няма алтернатива. Това е стратегически приоритет за Македония. Нашата цел е започването на преговори за членство, колкото е възможно по-скоро, защото Македония е кандидат от 2005 г., а все още не е започнала преговори. Крайно време е този процес да се придвижи напред“, каза македонският премиер.

Серията от преговори на Заев започна със среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Македонският премиер разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и европейския комисар по разширяването Йоханес Хан. Предвидена е и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разговорите му с ръководителите на европейските институции идват на фона на информацията, разпространена от Jutarnji List, според която в Брюксел разполагат с готов план за бърза акция за присъединяване на Македония в НАТО до пролетта на 2018 г. Според изданието планът предвижда Македония да използва името БЮРМ.

В разговор със Зоран Заев гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че за Атина остава неприемливо името Македония, но БЮРМ или друго композиционен име би било приемливо за Гърция. По-рано гръцкият външен министър Никос Коциас обяви, че Атина няма да се поддаде на никакъв “натиск” от ЕС и НАТО за членството на Македония. “Нямаме нищо против, но те трябва да изпълнят задълженията си и да приемат компромис в спора за името”, каза той, цитиран от “Утрински весник”.
Днес Заев изрази оптимизъм, че спорът за името с Гърция ще се решава в приятелски подход.