Започва спешна операция на НАТО в Македония

Това пише хърватското издание “Ютарни лист” /Jutarnji List/ като уточнява, че присъединяването на Република Македония към НАТО ще стане под временното й наименование – БЮРМ /Бивша югославска република Македония/.

Така ще бъде до нейното членство в ЕС, когато трябва да бъде решен спора за името между властите в Скопие и Атина.

Изданието, цитирано от БГНЕС, посочва още, че в Брюксел е изготвен план за разбиване на руското влияние в региона, който трябва да бъде изпълнен още през пролетта на 2018 година.

Руската агенция “Спутник”, известна с близките си отношения с Кремъл, първа съобщи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг възнамерява да посети Скопие в средата на юли, за да ускори процеса по присъединяване и Македония да стане член на алианса още през пролетта на 2018 година.

Новият премиер Зоран Заев демонстрира необходимата гъвкавост и изрази готовност да влезе в НАТО като БЮРМ (FYROM), а преговорите с Гърция да продължат до пълноправното членство в ЕС. Заев говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който го поздрави за избора и потвърди, че за Атина е неприемливо името Македония, но БЮРМ (FYROM), или някое друго компромисно име за Гърция е приемливо. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви, че “единството, интегритетът и стабилността на северния съсед са изключително важни”. “Това е нашата основна грижа. Решаването на спора за името по един демократичен и творчески начин може да улесни бъдещата посока на страната”, каза Коцияс.