Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

Решението беше взето с тайно гласуване на делегатите на Националното събрание на партията в събота, 10 юни. Другите кандидати за поста бяха Светослав Малинов, Борис Точев и Ралица Кирилова.

Атанасов беше избран на втори тур. На първия тур с най-много гласове се оказаха Атанасов и Светослав Малинов съответно със 191 и 177 гласа.

До избора на нов председател на партията се стигна, след като досегашният лидер Радан Кънев подаде оставка след слабото представяне на парламентарните избори. Националното събрание сега го избра за зам.-председател. За зам.-председатели бяха избрани още Димитър Сяров и Цецка Бачкова.
В ръководството на ДСБ влизат също: Катя Панева, Димитър Божилов, Людмила Илиева, Дора Димитрова, Стоян Захариев, Стоил Яков, Грети Стефанова и Зарко Узунов.

“Ние трябва да създадем алтернатива на днешното статукво, не може БСП да е алтернатива, те са наши опоненти”, каза Атанасов след избирането си.

Атанас Атанасов беше дългогодишен депутат, досегашен зам.-председател на партията и един от учредителите й.

Два възможни пътя за ДСБ вижда доскорошният председател на партията Радан Кънев. Единият е да решим да пълзим ниско, да се откажем от големите амбиции под прикритието на малка формация и тежкото състояние, в което се намираме. Вторият е запазване и надграждане на проекта “Нова република” – каза той пред Националното събрание на партията.