Хеликоптер на ВМС падна в Черно море по време на учение

При инцидента на 9 юни загина командирът на “Пантер” – 38-годишният капитан Георги Анастасов (на снимката). Останалите двама членове на екипажа са настанени във Военноморската болница във Варна. От там съобщават, че те са в стабилно състояние.

Тъй като благодарение на професионалните качества на загиналия при инцидента кап. Георги Анастасов, животът на останалите двама души от екипажа – – кап. Павел Симеонов и кап. Анатоли Апостолов, е спасен, министър Каракачанов е издадал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството от Ямбол до Варна, както и разходите по погребението.

Утре загиналият командир на хеликоптера ще бъде погребан в родния му Ямбол.

Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата, обясни пред bTV военният министър Красимир Каракачанов.

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията. По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот.

В интервю за bTV президентът Румен Радев каза, че екипажът на катастрофиралия военен хеликоптер “Пантер” има нальот, който е поне 3-4 пъти по-малък от стандартите за подготовка на НАТО. По думите му, всички наши пилоти летят под този стандарт. Той посочи, че до 20 юни да има ясен анализ и доклад как може наличните ресурси в армията да се разпределят най-добре, така че да има приоритет върху личния състав.

В отговор на думите на държания глава министърът на отбраната коментира, че от проверката, която е разпоредил, става ясно, че кап. Анастасов за миналата и тази година е имал достатъчно часове нальот.

„Не може да се каже в конкретния случай, че инцидентът и жертвата, която сме дали е въпрос на неподготвеност на екипажа. Затова мисля, че все пак в тази ситуация и човещината, и професионализмът изискват малко повече мълчание преди официалната комисия да се произнесе със своите данни.” – допълни Каракачанов.