САЩ се ангажират с оказването на военна помощ за членове на НАТО

Президентът Доналд Тръмп потвърди, че САЩ са „абсолютно ангажирани” с Член 5 на основополагащия договор на НАТО, предаде Франс прес.

Досега той не беше потвърдил изрично ангажимента си към принципа на алианса за взаимна отбрана, включително в речта си на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец.

На съвместна конференция с румънския президент Клаус Йоханис, който е на посещение във Вашингтон Тръмп отново призова останалите членове на Алианса да увеличат разходите си за отбрана.

Той благодари на Румъния за намерението да увеличи разходите за отбрана до равнище над 2 процента от БВП и прикани и другите страни да последват нейния пример.
“Благодарение на нашите действия парите започнаха да се стичат в НАТО. Другите страни започват да осъзнават, че е време да плащат и те го правят, много съм горд от този факт”, каза Тръмп.

“НАТО е най-силният алианс, който някога е виждала Земята, и ние искаме да го запазим такъв, затова трябва да разходваме пари за целите на отбраната. Това означава да си член на алианса, всеки трябва да плаща – това се нарича споделяне на бремето и аз съм напълно съгласен с това, г-н президент”, каза Йоханис, цитиран от ДПА.

Тръмп избегна отговор на въпроса “дали споделя мнението за Русия като заплаха за мира и сигурността в региона”. Вместо него румънският гост трябваше да отговори на въпроса дали европейските съюзници на САЩ са разтревожени от тази заплаха, отбелязва ТАСС.

“Всички се тревожат, но тревогата трябва да води до готовност”, каза Йоханис.
“Според мен ние трябва да постъпваме много просто, ясно и откровено, когато говорим за Русия и с Русия. По мое мнение ни е нужен диалог, но от друга страна, както решихме всички заедно в НАТО, ни е необходимо и силно възпиране. И това съчетание между възпиране и диалог трябва да води до такова решение, което да е възможно за всички страни”, заяви румънският президент, цитиран от ТАСС.