Хашим Тачи е оптимист за провеждането на предсрочния вот на 11 юни

Косово ще има прозападно, мултиетническо и стабилно правителство, което ще продължи реформите във всички сектори, независимо кой ще спечели изборите на 11 юни, заяви вчера президентът Хашим Тачи, цитиран от агенция Бета.

Косовският президент Хашим Тачи насрочи извънредни парламентарни избори за 11 юни, след като вот на недоверие свали правителството на страната. Обвинението на опозицията бе, че кабинетът не е изпълнил предизборните си обещания.

Тачи изрази задоволство от подготовката на изборите и заяви, че е оптимист за провеждането на предсрочния вот. Близо 5000 международни наблюдатели ще следят изборния процес в Косово в неделя, включително в общините с преобладаващо сръбско население в северната част на страната.

В навечерието на изборите някои косовски медии, позовавайки се на анализатори, твърдят, че най-големи шансове за победа има коалицията около Демократическата партия на Косово (на Кадри Весели), Алианс за бъдещето на Косово (на Рамуш Харадинай) и Инициатива за Косово (на Фатмир Лимай), чийто кандидат за премиер е Рамуш Харадинай. Това е една от двете така наречени “големи коалиции”, която включва още десетина по-малки партии. Наричат я още и „военна коалиция” и „коалиция на мрака”.

Лидерът на Демократическата партия на Косово /ДПК/ Кадри Весели заяви, че след парламентарните избори Косово “ще приключи” със Сърбия, няма да има сръбски стени и влакове и Косовска Митровица ще бъде обединен град, съобщава Танюг, като се позовава на косовската телевизия.

До края на годината се очаква страната да подаде молба в за получаване на статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви преди седмица, че не може дори да си представи ЕС да приеме Сърбия преди Косово, което според него би било голяма грешка.