Турция, Ирак и САЩ застанаха срещу решението на иракските кюрди да проведат референдум за независимост

“Смятаме, че това ще представлява огромна грешка”, се казва в изявление на турското външно министерство, съобщи Hurriyet Daily News.

От турското ведомство подчертаха, че териториалната цялост и политическото единство на Ирак са основен принцип за Анкара.

Правителството в Багдад също излезе с изявление, в което се казва, че Ирак ще отхвърли всякакви едностранни инициативи на кюрдските регионални власти за обявяване на независимост.

“Никоя партия не може самостоятелно да реши съдбата на Ирак, изолирано от другите партии.”, заяви говорителят на централното правителство Саад ал-Хадити.

“Ирак е конституционно демократична, федерална държава с пълен суверенитет. Всяка мярка от всяка страна в Ирак трябва да се основава на конституцията.”, добави той.

САЩ също изразиха загриженост от решението на кюрдските ръководители на автономната област. Опасенията на Вашингтон са, че планираният референдум и последствията, които ще възникнат от него, може да отклонят вниманито на американските съюзници в борбата срещу Ислямска държава.

“Съединените щати подкрепят единен, федерален, стабилен и демократичен Ирак.”, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

“Разбираме и оценяваме законните стремежи на народа на иракския Кюрдистан. Въпреки това изразихме опасенията си пред властите в региона на Кюрдистан, че провеждането на референдум – дори тази незадължителна резолюция – по това време ще отклони вниманието от по-спешните приоритети.”, добави Науърт. По думите й, това са: победа над “Ислямска държава”, проблемът с бежанците, възстановяването на икономиката и решаването на съществуващите политически спорове.