Нито една партия не получава мнозинство в парламента на Великобритания

Снимка: ВВС

При преброени бюлетини от 640 избирателни окръга от общо 650, Консерваторите засега имат 312 места, а лейбъристите 259. За мнозинство са необходими 326 места.

Това сочат данните към момента от проведените вчера избори във Великобритания, предадоха световните агенции.

При избирателната активност от 68,7 процента и при все още непреброени 100% от гласовете, консерваторите печелят с 42,4 на сто от гласовете (над 13,5 млн. души), докато лейбъристите са плътно зад тях с 40,1 процента (над 12,8 млн. души). Трети са либералдемократите със 7,2% от вота (над 2,3 млн. души), следвани от шотландските националисти с 3,1 на сто (близо 980 хил. души). Партията за независимост на Великобритания и Зелените взимат съответно 1,9 (594 хил. души) и 1,6 процента (524 хил. души) от гласовете, предадоха световните агенции.

Резултатите дават основания за безпокойство относно стабилността в бъдещия парламент, както и за провеждането на преговорите между Лондон и ЕС за Брекзит, които трябва да започнат след 10 дни.

Малко след обявяването на тези резултати “заваляха” и призивите към премиера Мей да подаде оставка. Британският премиер обаче заяви рано тази сутрин, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че прогнозни резултати показват, че нейната Консервативна партия ще загуби мнозинството си в парламента.
“В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност. И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя”, заяви Тереза Мей.

Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че резултатите от вчерашните парламентарни избори са разочароващи за партията й и катастрофални за министър-председателката Тереза Мей, предаде Ройтерс.
“Това е бедствие за Тереза Мей, тя свика избори, като си мислеше арогантно, че ще смачка опозицията, ще помете всички и ще получи огромно мнозинство. Сега тя се намира в много затруднено положение”, допълни тя.

Преди няколко месеца премиерът на страната Тереза Мей обяви предсрочен вот на 8 юни в опит да спечели повече места в парламента, за да има по-голяма възможност да маневрира по време на преговорите със съюза.