Каталония ще проведе референдум за независимост през есента

Ръководителят на автономната испанска област Каталония, Карлос Пучдемон, обяви, че датата на референдума е 1 октомври 2017 г., съобщи ТАСС.

Въпросът, на който ще трябва да отговорят гражданите на областта, е: “Искате ли Каталония да стане независима държава с републиканска форма на управление?”.

Пучдемон заяви, че властите в Мадрид нееднократно са “нарушавали основните демократични права на каталунците”. Той призова всички жители на областта, имащи право на глас, “да упражнят своето неотменно право да вземат решение за бъдещето на страната”.

Властите в Мадрид се обявиха против провеждането на подобен референдум, твърдейки, че той е в разрез с испанската конституция и би могъл да застраши единството на страната.

През октомври 2016 г. парламентът на областта одобри резолюция за провеждане на референдум за излизане на Каталония от състава на Испания. Впоследствие обаче Върховният съд на Испания отмени решението на документа.

Самите каталунци също не са единни по въпроса за обявяването на независимост. Според последните социологически проучвания около 48,5 % от имащите право на глас са против независимостта, а 44,3 % подкрепят подобно действие, припомня Ройтерс.

През 2014 г. Каталония проведе необвързващо гласуване при тогавашния ръководител на региона Артур Мас. В него взеха участие 2,3 от общо 6,3 милиона души, имащи право на глас. При гласуването повечече от 80% избраха обявяването на независимост.

Мадрид многократно е подчертал, че разполага със законови интрументи, с които да осуети провеждането на подобен референдум. Съгласно член 155 от испанската конституция, централното правителство в Мадрид има правото да се намеси в работата на регионалните власти, принуждавайки ги да отменят решението си за вота. Това може да включва изпращане на полиция в областта и спиране на работата на регионалното правителство.

Засега обаче това се разглежда като последна мярка, подчертават от централното правителство, съобщи Ройтерс.