Президентът Румен Радев проведе срещи с водещи магистрати

Поредицата срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт бяха посветени на реформите в правосъдната система.

Пръв с Румен Радев разговаря председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Сред акцентите на срещата им в понеделник бяха сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.

В сряда, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов представи пред държавния глава своите предложения за реформи в съдебната власт, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната.

След срещата Панов обясни, че е предложил на държавния глава прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде поставена като равно отдалечена институция. По думите му това може да стане след свикване на Велико народно събрание, за да бъде променена Конституцията.
Панов коментира, че президентът е проявил разбиране и го уверил, че ще има срещи и с представители на Висшия съдебен съвет и с вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева.

Румен Радев се видя и с главния прокурор Сотир Цацаров.
По думите на Цацаров, президентът е показал детайлно познание на проблемите в съдебните системи и срещите с него са повече от позитивни. “Той потвърди това, което е общо разбиране, че начинът на решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен.” – допълни Цацаров.

По време на срещата им, която се проведе в сряда, 7 юни, главният прокурор е потвърдил своето крайно отрицателно мнение за предложението на председателя на Върховния касационен съд. Според Цацаров отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори, и на които не им е останало нищо друго, освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа. По думите му практическите и професионални познания за съдебна реформа са под нивото на 2.99, колкото успяха и да вземат изборите. Според него за тези хора съдебната реформа е просто лозунг.