“За една седмица Бойко Борисов направи нещо невероятно”

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия срещите на премиера Бойко Борисов с президента на Франция и канцлера на Германия през изминалите дни.

Следващата седмица на Борисов му предстои визита и при държавния глава на Турция, на която се очаква двамата да обсъдят мерки срещу нелегалния мигрантски поток, минаващ през България в посока Западна Европа.

След срещата си с Меркел в сряда, 7 юни, премиерът Борисов заяви, че ще положи всички усилия да нормализира взаимоотношенията между Германия и Турция.

Двамата са обсъдили и политическите процеси в Македония. В интервю за Дойче веле премиерът каза, че е убедил канцлера Меркел и останалите, че трябва да се помага на македонците като се даде шанс на новото правителство на Зоран Заев, както и да продължат разговорите с Груевски.

На съвместна пресконференция Борисов посочи, че „моторите на ЕС – Германия и Франция – ще ни окажат необходимата подкрепа, за да помогнем на народите на Балканите“.

“България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов”, каза от своя страна германският канцлер.

Двамата са разговаряли още за предстоящото българско председателство на ЕС, както и проблема с борбата с тероризма. Борисов е запознал Меркел и с развитието на енергийните проекти в България и преди всичко с проекта за газов хъб „Балкан“.

Ден по-рано, във Франция Борисов обяви, че сега е моментът България да направи опит да влезе в така наречената чакалня на еврозоната, предхождаща членството в общия валутен съюз. Думите му дойдоха след срещата му с президента Еманюел Макрон.Това бе първото му официално посещение в чужбина на след встъпването му в длъжност.

Френският държавен глава обеща на българския министър-председател да подкрепи усилията на България да се сближи и дори да се интегрира в еврозоната и Шенгенското пространство, когато всички критерии бъдат изпълнени. “Всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят”, каза Макрон в изявление пред журналисти.

Президентът на Франция е приел поканата на Борисов да посети България през август тази година, за да се запознае лично с охраната на границата ни.

„По време на срещата ни стана ясно, че се отчитат усилията, които сме положили за справяне с миграционната вълна, отчитат се усилията, които полагаме във финансовата дисциплина, публичните финанси, реформите, които сме направили. Всички в Европа се надяваме неговата енергичност, младост и опит да допринесат за придвижването напред на силна и единна Европа“, разказа за срещата си премиерът Борисов в профила си във Фейсбук.

Снимки: БГНЕС