Ердоган отговори на критиките на опозицията относно използвания от него жест “Рабиа”

Според лидера на Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу, използваният жест е символ на тероризма.

“Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства считат Мюсюлманското братство за терористична организация, но въпреки това (Ердоган) прави този жест, символ на ПСР. Той не е нито местен, нито национален. Вие сте взели четерипръстия жест на терористична организация и сте го превърнали в символ.”, заяви Кълъчдароглу, цитиран от Hurriyet Daily News.

“ПСР подкрепя Мюсюлманското братство. Това е много опасно. Те трябва незабавно да прекратят подкрепата си. ПСР трябва да престане да използва ръчния жест на Рабиа.”, добави лидерът на ПСР.

В отговор турският президент посочи, че използваният от него жест съдържа в себе си различно смислово значение, което препраща към политиката за еднонационална държава.

“Индивидуалният ръководител на основната опозиционна партия в Турция много ревнува от моя жест. Той казва, че е “символ на терористична организация”. Трябва да обясните по-добре значението му. Този жест означава: “Една нация, едно знаме, една родина и една държава”, заяви в отговор Ердоган.

“Чудя се дали не предпочита мултиетническа нация, вместо една нация в тази страна? Затова ли се чувствате неудобно?”, добави турският резидент.

Наименованието на жеста “Рабиа” (символ с ръка, показващ цифрата 4) идва от името на площада, на който се намира джамията “Рааба Ал-Адавия”, в близст до сградата на египетското правителство в Кайро.

На 3 юли 2013 г. началникът на египетските въоръжени сили, генерал Абдел Фатах ел-Сиси, отстранява президента Мохамед Морси, подкрепян от членовете на организацията “Мюсюлманското братство”. Действието на военните предизвиква протести с настояването да бъдат възстановени президентските правомощия на Мохамед Морси. На 14 август 2013 г., при опит на полицията да разпръсне демонстрантите на площад “Рааба” и околните улици, се стига до сблъсъци, довели до жертви и от двете страни. По данни на египетското Министерство на здравеопазването убити са 638 души, от които 43-ма полицаи, а 3994 души са ранени. Според “Мюсюлманското братство”,  над 2600 нейни членове са убити при разпръскването на протестите.

Непосредствено след събитията символът “Рабиа” се появява в социалните мрежи и започва да се използва от протестиращите. Самото название на площад “Рааба”, където стават сблъсъците, на арабски означава “Четвъртият”. Предполага се, че с това е свързан и самият жест – четири изпънати пръста и долепен до дланта палец.

“Мюсюлманското братство” е признато за терористична организация в Русия, Египет, ОАЕ, и Саудитска Арабия.