Конгресът в САЩ прие резолюция, с която поиска телохранителите на Ердоган да бъдат привлечени под съдебна отговорност

Камарата на представителите на САЩ в Конгреса прие резолюция, осъждаща действията на телохранителите на турския президент при инцидента, станал по време на посещението му във Вашингтон, съобщи ТАСС.

На 16 май, пред сградата на турското посолство в американската столица, в която към този момент се намира турският президент Ердоган, става сблъсък между служители на турските охранителни служби и протестиращи. В резултат на инцидента са пострадали девет души, двама от които са получили сериозни наранявания.

В текста на резолюцията се настоява за привличане на виновните под съдебна отговорност.

“Службите за безопасност на Турция са действали непрофесионално и жестоко, което се отразява негативно върху президента Ердоган и правителството на Турция. Всички длъжностни лица, които са следили или участвали в незаконното потискане от страна на службите за безопасност на Турция на мирните протести на 16 май 2017 година, трябва да бъдат привлечени към отговорност в съответствие със законодателството на САЩ. ”, се казва в текста на резолюцията.

Наред с това Камарата на представителите призовава Държавния департамент да свали дипломатическия имунитет на служителите от турските специални служби, които са участвали в инцидента.