Експлозии край Техеран последваха нападение в иранския парламент

Нападенията са извършени почти по едно и също време. Съобщава се, че атаките са координирани. Радикалната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за серията въоръжени нападения.

При стрелбата в парламента е загинал един охранител. Първите информации са за ранени осем души. Няма пострадали депутати, съобщи агенция Тасним, цитирана от ТАСС. Fars, позовавайки се на местни медии, обаче съобщава за най-малко седем души загинали. По непотвърдени данни в сградата на парламента на Техеран, блокирана от полицията, са държани заложници и нападателите са убили някои от тях.

Според информация на AFP един от нападателите в иранския парламент е извършил самоубийствен атентат на четвъртия етаж на сградата. Агенцията се позовава на данни от местния телевизионен канал IRIB.

При първата експлозия в мавзолея на създателя на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни в Южен Техеран са ранени още хора. Според информационна агенция ИСНА има един мъртъв, но вероятно става дума за самия атентатор. Агенция Мехр, цитирана от ТАСС, е съобщила в Туитър, че атентаторът е жена.

Според Тасним преди взрива е няколко лица са нахлули в гробницата и са започнали безразборна стрелба. Агенти на службите за сигурност са ликвидирали един от нападателите и са задържали друга жена, участвала в акцията. По данни на Мехр край гробницата е обезвредено още едно взривно устройство.

Последва втори самоубийствен атентат в мавзолея, предава AFP, като се позовава на данни от местни медии.