Черна гора официално бе обявена за 29-та членка на НАТО

Черногорска делегация предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ в понеделник, 5 юни.

Приемайки документите, Шанън каза, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане членка на алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън.
Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович, съобщи черногорската телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

Премиерът Душко Маркович каза, че това е велика дата за Черна гора “сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й”. По думите му, членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион.

Утре, 7 юни, черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович. По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).

Русия заплаши с ответни мерки след присъединяването на Черна гора към НАТО, предаде Ройтерс.

“В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа”, реагира руското министерство на външните работи в изявление. То се аргументира, че “в политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие”.

Черна гора носи “пълната отговорност”, след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., подчерта руското външно министерство.