Турският премиер Бинали Йлдъръм отмени срещата си с германския външен министър

Като причина за това турският премиер посочи натоварения си график, съобщи ТАСС.

В момента германският министър на външните работи Зигмар Габриел е на работно осещение в Турция. Той трябваше да се срещне с премиера на страната Бинали Йлдъръм, за да обсъдят с него въпроса за посещението на депутати от Бундестага във военната база в Инджирлик, където Германия има шест разузнавателни самолета “Торнадо” и 250 войници.

По-рано през деня Зигмар Габриел се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу. На срещата стана ясно, че към момента турската държава няма да допусне посещение на германски депутати в базата в Инджирлик. “В момента е възможно посещение на базата в Коня, но не и Инджирлик.”, каза Чавушоглу, цитира Hürriyet Daily News.

Турският външен министър припомни, че тоз въпрос е бил обсъден между президента Реджеп Тайип Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел в Брюксел на 25 май.

“Моят колега ми обясни, че в настоящата ситуация Турция няма възможност да разреши посещение на германски парламентаристи в Инджирлик – по вътрешни причини.”, заяви Зигмар Габриел.

“Съжалявам за това. От друга страна, моля за разбиране, затова че поради вътрешни политически причини трябва да преместим войниците си от Инджирлик, защото германският парламент има парламентарна армия и е дал право на германските законодатели да посещават войниците от Бундесвера по всяко време.”, добави Габриел.

След изявлението на германския външен министър, от офиса на турския министър-председател Бинали Йлдъръм беше съобщено, че турският премиер няма да може да се яви на предвидената среща поради натоварения си график.