Турските власти са започнали процедура за лишаване от гражданство на 130 души

Сред тях са Фетхуллах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), предаде ТАСС, като се позовава на турското министерство на вътрешните работи.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли м.г.

По данни на в. “Хюриет дейли нюз” всичките 130 души ще загубят турското си гражданство, ако не се върнат в страната в рамките на три месеца.

В събота в Анкара бе задържан бившият висш служител на министерството на правосъдието Гюлюмсър Ердем заедно със съпругата си, съобщи Анадолската информационна агенция. Той е обвинен, че е член на движението ФЕТО.

От миналия юли насам турските власти арестуваха над 50 000 души, включително съдии, прокурори, полицейски служители и членове на въоръжените сили по същото обвинение. Междувременно повече от 100 000 души, работещи в обществения сектор, включително лекари, държавни служители и академици, бяха уволнени от предполагаеми връзки с ФЕТО.