Ислямска държава пое отговорност за атентата в Лондон

“Група бойци на Ислямска държава извършиха нападението в Лондон в събота”, гласи декларация, публикувана в медийния раздел на Амак, предава Ройтерс.

При нападението в събота вечерта бяха убити седем и ранени близо 50 души. Според медицински източници 36 души остават на лечение в болница, 21 от тях са в критично състояние.

Ислямска държава, която губи територия в Сирия и Ирак при настъплението на водената от САЩ коалиция, изпрати в своя сайт за послания Телеграм рано в събота призив към последователите си да извършват нападения с камиони, ножове и огнестрелни оръжия срещу “кръстоносците” през свещения за мюсюлманите месец рамазан, посочва Ройтерс.

Британският вътрешен министър Амбър Ръд определи нападателите от Лондон като “радикални ислямски терористи”. Амбър Ръд отказа да съобщи дали извършителите на атаката са били известни на властите преди това.
Операцията продължава.

Британският премиер Тереза Мей осъди остро атентатите в страната и призова за предприемане на нови, по-строги мерки за борба с тероризма.
“Стига толкова!”, каза Мей в свое изказване, което направи в неделя, след среща, посветена на сигурността. Борбата не може да бъде спечелена само с военна намеса, каза Мей. “Не можем и не бива да претендираме повече, че нещата може да продължат по същия начин”, подчерта британският премиер. По думите й, от 22 май във Великобритания са били предотвратени пет вероятни терористични акта.