Ново нападение в центъра на Лондон

Загинали са 7 души, а 48 човека са ранени, съобщи началникът на лондонската полиция Кресида Дик.

Нападението е станало в събота, 3 юни, около 22:00 ч. местно време. Извършителите – общо трима души, са използвали ван чрез който са се врязали с висока скорост в пешеходците в близост до Лондонския мост. В последстве автомобилът е насочен към едно от най-посещаваните места от туристи и местни граждани – пазарът Боро Маркет, съобщи Ройтерс.

По сведения на оченвидци, там нападателите са излезли от колата и са започнали да нанасят удари на посетителите с ловджийски ножове. Те дори са влезли в близкия мексикански ресторант “Ел Пастор”, където са ранили една жена. След оказана съпротива, от страна на клиентите на заведението, нападателите са излезли на улицата, съобщи ТАСС.

Тримата нападатели са ликвидирани от британската полиция, която е пристигнала на мястото на инцидента осем минути, след получаване на сигнала за атаката. Те са носели колани, напомнящи на тези, използвани от терористите за пренасяне на експлозив, но в последствие се е оказало, че са фалшиви.

“След актуализираната информацията, предоставена от полицията и службите за сигурност, мога да потвърдя, че ужасяващия инцидент в Лондон се разглежда като възможен терористичен акт.”, заяви британският премиер Тереза Мей.

Тя добави, че с оглед на планирането и изпълнението, терористичните нападения, станали през последните три месеца, нямат връзка помежду си.

Това е второ нападение в рамките на десет дни, след атентата на Манченстър арена, при който загинаха 22 души, а над 100 бяха ранени.