Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Навършват се 141 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Той ни завеща не само стремежа към свобода, но и да бъдем достойни. Звеща ни поетическо наследство с голяма художествена стойност. Но преди всичко – да бъдем хора.

Във “Видено” Ботев пише: “Иванчо. Мамо мари, ами кога порасна аз, какъв ща стана? Майка му. Ти стани човек, та тъпанът на тейка ти е готов на тавана. (Видиш ли, домнуле Мънза? И тъпанарин да стане някой — трябва да бъде човек).” (Будилник, г. I, бр. 2 от 10 май 1873 г.)

След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. Тогава Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.

Саможертвата на героите от 1876г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите. – каза президентът Румен Радев, който участва в тържествената заря-проверка за Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България, която се проведе снощи във Враца.
„Свестните у нас считат за луди“, пише по-рано Ботев. Нека не забравяме тези, които някога посрещнахме като „луди“, и на които днес дължим свободата си! – написа в профила си във Фейсбук държавният глава..

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив. Днес той ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя и различни инициативи в цялата страна. Точно в 12:00 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България.