Македонският парламент одобри правителството на Зоран Заев

Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа. Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) застана начело на коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент.

“Концепцията за едно общество за всички е бъдещето на Македония”, заяви новият премиер в парламента и отхвърли критиките на опонентите, че неговото обещание да подобри положението на етническите албанци може да подкопае суверенитета на Македония.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Съседна Гърция блокира присъединяването на Македония към НАТО заради дългогодишния спор за името на страната, като гърците имат възражения и за присъединяването на Македония към ЕС.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната.
Правителството на Заев има общо 26 членове.

Новият премиер обеща да се бори с корупцията и да подобри стандарта на живот като увеличи минималната работна заплата.

Държавният глава Георги Иванов ще приеме членовете на новото правителство на Зоран Заев на среща в петък, 2 юни.