Александър Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Снимка: REUTERS

Избраният на 2 април президент на Сърбия днес положи клетва пред парламента, съобщи ТАСС.

Президентът произнесе клетвата, поставяйки ръка на конституцията на страната, сложена върху копие от най-древния паметник на сръбската писменост – Мирославовото евангелие от 12 век.

“Кълна се да посветя всички свои сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна съставна част, а също за осъществяване на човешките права и свободи, уважение и защита на конституцията и закона, запазване на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия и ще изпълнявам добросъвестно и отговорно своите задължения”, заяви Александър Вучич.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха президентите Томислав Николич и Милорад Додик, представители на политически партии, депутати, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция и Австрия, чуждестранни посланици в Белград. Край сградата на парламента се събраха няколко хиляди граждани на Сърбия, които приветстваха Вучич с овации. Вучич им обеща да пази мира и стабилността и да защитава бъдещето на сръбските деца.

“Сърбия не иска да се присъединява към военни пактове и алиаси, нейната цел ще бъде политика на военен неутралитет”, заяви в своята реч пред народа Вучич, след като положи клетва. “Ние искаме да имаме своя армия, да бъдем силни, за да се защитим. Ние ще се придържаме към политика на военен неутралитет, поддържайки отношения с нашите партньори”, добави той