Президентът Радев свика за първи път Консултативния съвет по национална сигурност

Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно, каза държавният глава след заседанието.

По думите му, те са се обединили около издигането като основен приоритет личният състав от сектор “Сигурност”.

КСНС е подкрепил решение за актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г на Стратегията за национална сигурност, както и актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за национална сигурност и включената в нея национални органи и структури. Необходима е актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната, каза Радев. По думите му трябва да бъде направен и анализ на необходимостта от участието на българската индустрия в развитието на сектора.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поясни: “В самата програма за управление е записано, че България като член на НАТО и ЕС ще води политика, съобразена с националните интереси и ненамеса във вътрешните работи на страната. Голяма част от докладите бяха секретна информация. Някои от сроковете са до края на юни, други до края на септември, трети до края на годината. Според съответните документи има достатъчно време“.

Българската отбранителна индустрия работи на пълен оборот, никога в последните 30 години не е била толкова ангажирана с толкова много поръчки. Въпросът е в модернизацията на армията. Да използваме иновациите, учените, каза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Не получих ясен отговор от Борисов дали ще изпълни решението на НС за инвестиционните проекти за модернизация на армията или ще го промени, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й, позицията на правителството е да предложи отлагане във времето на разсрочено плащане на проектите за модернизация.