Президентът на Кипър призова Анкара да подкрепи преговорите за обединение на острова

Снимка: Reuters

Никос Анастасиадис отправи това послание към Анкара, където там на посещение днес е специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде, съобщава в.”Имерисия”.

Преди повече от седмица, след срещи с президента на Кипър Никос Анастасиадис и с лидера на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ, Ейде заяви, че ООН ще подкрепи нова международна среща на върха за Кипър, но от двамата лидери на острова зависи да решат дали има възможност за провеждането на такава. Те обаче не успяха да се договорят за свикване на финална конференция и Ейде прекрати преговорите за постигане на цялостно споразумение. Въпреки това от ООН заявиха, че дългогодишният мирен процес не се е провалил.

В събота, 27 май, кипърски гърци и турци заедно призоваха лидерите на двете общности за спешни решения за мир. Жива верига премина през буферната зона в Никозия и свърза двете части на разделената кипърска столица. Хората демонстрираха с маслинови клонки и плакати, на които на гръцки, турски и английски език бяха изписани исканията им – “Решение сега”, “Обединение, а не разделение”, “Искаме единен Кипър”, “Лидери, следвайте хората”, предаде БНР.

Човешката верига бе по идея на гражданската инициатива “Да обединим Кипър сега”, по чийто призив всяка вечер в продължение вече на една седмица се провеждат мирни протести.