Япония и САЩ са постигнали съгласие за засилване на натиска върху Пхенян

Японският министър на външните работи Фумио Кишида и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън проведоха телефонен разговор заради поредното ракетно изстрелване от страна на КНДР.

Те ще поискат от Китай да играе значителна роля във въпроса по нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров, съобщава агенция ТАСС, като се позовава на японската Kyodo.

В понеделник Северна Корея извърши поредно ракетно изстрелване. Според данни от тихоокеанското командване на военноморските сили на САЩ, изстреляна е била ракета с малък обсег. Тя е паднала в японската изключително икономическа зона, прелитайки 400 км.

В същото време южнокорейският вестник The Chosun Ilbo пише, че Съединените американски щати изпращат още един самолетоносач в региона на западната част на Тихия океан като предупреждение към КДНР да прекрати ракетната си и ядрената си програма. Американският кораб „Нимиц“ (CVN-68) ще се присъедини към другите два самолетоносача – „Карл Винсън“ (CVN-70) и „Роналд Рейгън“ (CVN-76) в демонстрация на значителна военноморска сила.
Самолетоносачът „Нимиц“ ще отпътува в четвъртък от военноморска база в американския град Бремъртън, щата Вашингтон.