Макрон се обяви за засилване на партньорството с Русия

“Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма. Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия” – заяви Еманюел Макрон.

Макрон иска в Сирия да бъде постигнат демократичен преход, като бъде запазена целостта на сирийската държава.

Еманюел Макрон и Владимир Путин разговаряха днес в двореца Версай. На обща пресконференция с руския си колега френският президент каза още, че “всяко използване на химическо оръжие в Сирия” ще стане повод за незабавен отговор от страна на Париж, предаде Франс прес.

Френският президент се обяви и за засилване на икономическото партньорство с Руската федерация, предава световните агенции.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че основните интереси на Москва и Париж не се ограничават само в сегашната политическа ситуация. По думите му, преките френски инвестиции в руската икономика са се увеличи през 2016 г. до 2.5 милиарда долара, а търговията между двете страни се е увеличила с 14%. През първото тримесечие на тази година стокообменът вече се е увеличил с повече от 23%, предаде ТАСС.

Двамата държавни мъже са имали разногласия по темата Украйна, но са провели откровен разговор, призна Макрон. Той се обяви за бързо провеждане на среща на върха в нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна), допълва ТАСС. Утре подобна среща на ниво заместник външни министри ще има в Берлин.

Френският президент осъди поведението на два от най-известните медийни чуждоезични канали на Русия – Russia Today и Sputnik. На въпрос защо не е допуснал акредитации на журналисти от двете медии по време на предизборната си кампания той заяви: “Винаги съм имал отлични отношения с чуждестранните журналисти, само че само с онези, които са наистина журналисти. Russia Today и Sputink не се държат като медийни издания, а като органи за влияние, за пропаганда. И то – за зловредна пропаганда. Затова прецених, че няма да им дам достъп до щаба ми”.

Владимир Путин отклони темата за атаките от страна на руски хакери по време на френските президентски избори през май като заяви, че не би коментирал “предположения”. “Пресата може да си позволи всичко, а и затова съществува – за да представи мнението на различни гледни точки. Но в политиката не можем да се изказваме на базата на предположения”, каза той.

Еманюел Макрон пък се въздържа от коментар относно визитата на Марин льо Пен в Кремъл, която бе кандидат-президент на Националния фронт, в руската столица месеци преди изборите във Франция. “Френският народ не даде властта на Марин льо Пен”, лаконичен бе той.