Ке умрем за нея

“Скандално! Путин към Георге Иванов: Писмеността дойде при нас от македонската земя” – това и други подобни заглавия ни заляха като студен душ навръх 24 май и… “Българите се разлютиха на руския президент” – коментираха македонските медии.

Руският държавен глава Владимир Путин заяви пред македонския си колега Георги Иванов, че денят е празничен за Русия заради Деня на славянската писменост, която „дойде у нас от македонската земя“.

Иванов беше в Москва, за да получи наградата на фондацията “Единство на православните народи” на името на покойния патриарх Алексий ІІ. Той благодари за наградата и от своя страна заяви, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.
„Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен.
Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение“, каза Иванов.

Чисто географски и исторически да, славянската писменост идва от македонските земи, които по това време са били в рамките на Българската държава. Но думите на Путин предизвикаха остри реакции в България и бяха възприети като обида за страната ни и фалшифициране на историята ни. Ке умрем за нея. (Не за македонската наденица, а за историята ни, макар и подлютена)

Първа реагира министърката на външните работи Екатерина Захариева. Тя посочи в своята позиция, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

Захариева обърна внимание, че на 29-ти април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал на тогавашния президент Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия. Според нея не може да не ни радва, че държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. По думите й това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Министър Екатерина Захариева подчерта, че благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. „Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: “Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат”, завърши коментара си външният министър.

Президентът Румен Радев също излезе с позиция. В нея се посочва, че използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат.

За Радев 24 май е светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. И ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура, каза президентът.

Премиерът Бойко Борисов смята, че не е европейски подход да се връщаме назад в миналото, да продължаваме да спорим за историята, след като историците отдавна са се произнесли. “Европейският подход е да кажем, че благодарение на азбуката, създадена от Кирил и Методий, близо 300 милиона пишат и четат, коментира той.

Посланикът на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров заяви, че 24 май е общ празник на двата народа, а той прави и ще прави всичко възможно българо-руските отношения да бъдат възможно най-добри.

Представителите на политическите партии също направиха коментари по темата.

Председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова заяви, че изказването на Владимир Путин е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани с цел отдалечаване на тези държави от тяхното членство в европейски структури.
От БСП заявиха, че споделят позицията на външния министър и на премиера за изказването на Путин. Лидерът на партията Корнелия Нинова коментира, че думите на Путин сигурно са някакъв сигнал към нас. Според нея това изказване е изненадващо.
Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира иронично, че можем да кажем, че в Русия има напредък, тъй като навремето там са учили, че Ленин е измислил азбуката, а сега вече според тях тя идва от македонските земи. Сидеров отбеляза, че македонските, тракийските и добруджанските земи са били част от България и че трябва да се реагира във всички посоки на такива посегателства върху историята ни, а не само по отношение на Русия.

Подобни бяха коментарите и в социалните мрежи. Едни разчетоха изказването на руския президент пред македонския му колега като доказателство за актуализацията на политиката на Русия на Западните Балкани и търсене на свои съюзници в региона. Други го приеха като шамар за русофилите у нас. Те реагираха като припомниха думите на руския филолог и културолог – академик Дмитрий Лихачов, в чийто проучвания обект на изследвания са и византийската и славянска литература и изкуство: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”. Трети отвориха въпроса за пасивността на Българската православна църква относно Охридската епископия. Но всички са единодушни – при Путин случайни изказвания няма. Затова “не се дръжте като ощипани девици, ами анализирайте посланието и коригирайте действията си”, гласи един от призивите във Фейсбук.

След всички тях прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че вълната критични коментари и тълкувания, поднесени в българската преса след посещението на македонския президент Георге Иванов в Москва има изкуствен характер.

„Убедена съм, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да става причина за спорове и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено подклаждан скандал, който при „правилна“ обработка може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли ще е в полза на двете ни страни“, заяви Захарова, цитирана от Российская газета.

Захарова бе категорична, че никой в Русия, не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в създаването на славянската писменост. “Това би противоречало на историческите факти”, допълни тя.

Като капак на “скандала” бе визитата на Георге Иванов във Ватикана. Македонският президент влезе при папа Франциск веднага след ауденцията с българския президент Румен Радев и водената от него делегация по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Светият отец изрази категоричната си увереност, че тази традиция на визити на български делегации във Ватикана е необходима и ще продължи.
Папа Франциск отправи благопожелания за здраве и благоденствие и отдаде признание на българския народ като пазител и разпространител на делото на светите братя Кирил и Методий.

А ако искате да прочетете повече за това къде, кога и как е създадена славянската писменност, отворете тук.