Ердоган забрани стадионите в Турция да бъдат наричани “арена”

Турският президент заяви, че е инструктирал министъра на младежта и спорта Акиф Калъч, да нареди от имената на спортните стадиоти в страната да бъде премахната думата “арена”.

“Аз съм против “арена”. Знаете какво са правили в арените, нали? Там хората са били разчленявани от животни. Инструктирах министъра и ще премахнем премахнем думата “арена” от стадионите. В нашия език няма такова нещо. Погледнете определението, не може да има такова нещо.”, каза Ердоган, цитира Hürriyet Daily News.

Изявлението си той направи в петък, 26 май, по време на реч, с която се обърна към завършилите религиозните училища Имам Хатип.

В речта си, турският президент, се опита да отговори на критиките към политиката на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че на училищата Имам Хатип се отрежда специлно внимание в образователната ситема на Турция. “Новината, според която учениците са принудително записвани в училищата на Импам Хатип и че тези училища са били принудително отворени, са изопачени и преднамерени.”, заяви Ердоган.

По-рано опозиционните партии изразиха безпокойство от увеличаващия се брой на учениците в училищата Имам Хатип.

Според статистиката на Министерството на образованието за 2017 г. общият брой на училищата Имам Хатип в Турция е 4185, а броят на учениците в тях е 1 291 425. За сравнение броят на тези религиозни училища през 2003 г. е бил 500, а учениците в тях – 84 898.