Папа Франциск прие на аудиенция президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Българският държавен глава заяви, че е провел много интересна беседа с главата на католическата църква, на която е била подчертана ролята на светите братя Кирил и Методий и на славянската писменост и култура.

Двамата са обсъдили и актуалните проблеми на съвременността като мигрантския проблем, трафика на хора, включително на деца.

Срещата им се състоя в папската библиотека и продължи близо час. Българската делегация начело с държавния глава е в Рим по повод празника на славянската писменост.

Президентът Радев е подарил на папа Фпанциск копие от икона на Кирил и Методий, дело на иконописеца Борис Маскръчки, и издание на папа Йоан Павел XXIII, който преди да стане папа, бил представител на Ватикана в България и я е популяризирал.

Президентът Румен Радев бе приет и от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, а после се отправи към базиликата „Сан Клементе”, в криптата на която е погребан Константин-Кирил Философ, умрял в Рим през 869 г.

След срещата на българския президент визита при папата направи и македонска делегация начело с президента Георге Иванов. На самия 24 май, когато отбелязахме Деня на славянската писменост, Георге Иванов бе в Москва. Тогава руският президент Владимир Путин го прие и каза, че славянската азбука е дошла в Русия от македонската земя. Думите му предизвикаха остри коментари у нас.