НАТО се присъединява към международната коалиция срещу “Ислямска държава”, водена от САЩ

Това потвърди още вчера генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг като уточни, че НАТО няма да се включва в бойни действия.

Днес решението бе официално обявено. То е основно политическо, защото всяка една от 28-те членки на алианса вече участва в коалицията, а НАТО като институция помага с обмен на информация и обучаване на местни сили в Ирак и Афганистан.

Алиансът ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. Ще бъде разширено споделянето на разузнавателни данни между съюзниците.

От българска страна във форума участваха президентът Румен Радев и министрите на външните работи и на отбраната.

В интервю за БНТ Йенс Столтенберг призна, много убедително. Много ясно послание отправи за че е бил много впечатлен от президента и министъра на отбраната на България, за които това участие в срещата на високо ниво бе първо.
“Българският президент направи изказване на вечерята ангажимента на България, говори за значението на НАТО и за подкрепата на България за отбраната и диалога”, каза генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг бе категоричен, че НАТО може да пребори тероризма, но не и без участието на отбранителните мощности за всяка една от държавите в алианса и водещите му партньори.

“Приветствам приноса на България към нашето регионално присъствие в Черноморието… Нуждаем се от по-голяма прозрачност и предсказуемост на бойните действия в Черно море, особено по отношение на военните учения. Трябва да не допускаме такива произшествия като например свалянето на руския самолет на турска територия през 2015 г. или пък опасни действия в Черно море и Балтика”, каза той.

Столтенберг не пренебрегна и темата Русия.
“Русия е наш съсед, тя е тук и ще остане тук и ние трябва да работим за укрепване на отбраната си и за по-тясно развитие на сътрудничеството с Русия. Според нас отбраната е най-добрият начин да се опази мирът, а мирът и стабилността са основата за икономическата стабилност за България и останалите страни.” – допълни генералният секретар на НАТО.

Форумът се проведе при извънредни мерки за сигурност и бе най-краткият по рода си от десетилетия.

Освен присъединяване на НАТО към коалицията срещу “Ислямска държава”, на срещата бе официализирано и другото предварително съгласувано решения за увеличаване на военните бюджети на страните членки.