Лидерите от Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма и екстремистката пропаганда в интернет

Снимка: Twitter

С подписването на декларацията “показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма”, заяви италианският премиер Паоло Джентилони, домакин на срещата.

Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души, предаде Ройтерс.

Британската премиерка Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата и призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на “Ислямска държава”. Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани. В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта Мей, цитирана от ТАСС.

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите. “Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели”, се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7.

Декларацията беше подписана и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва ТАСС.