НАТО приветства контактите на високо равнище с Русия, но в условията на икономически санкции

Русия винаги е част от разговорите в НАТО, ще говорим по този въпрос и днес.

Това каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Влагаме повече средства в общата отбрана и увеличаваме присъствието си на изток заради агресивните действия на Русия. Имаме нужда от сдържане и диалог в отношенията с Москва, посочи генералният секретар. Той отбеляза също, че ЕС и САЩ утвърждават икономическите санкции срещу Русия, като напомни, че повечето страни от Общността са част от НАТО и заяви: Подкрепям санкциите, те са важна реакция на незаконното анексиране на Крим и липсата на изпълнение на споразуменията от Минск.

Йенс Столтенберг каза още, че НАТО приветства двустранните контакти на високо равнище между държави от алианса и Русия, но подчерта, че най-важната стъпка към подобряване на отношенията ще бъде, когато Русия започне да спазва границите на Украйна.

Споделянето на тежестта за дейността на НАТО и борбата с тероризма са двата основни въпроса, по които днес предстоят разговори на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, посочи генералният секретар на пакта. Йенс Столтенберг допълни, че на заседанието днес се очаква лидерите от НАТО да одобрят въвеждането на годишни национални планове за изпълнение на целта за достигане на военни разходи от два процента от БВП в държавите от алианса до 2024 година.

Вчера, в Съвета на Федерацията, руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че Русия е постигнала стратегически паритет със страните от НАТО, въпреки по-малкото финансиране. Той отбеляза, че разходите за отбрана на Русия са повече от 11 пъти по-малко отколкото отделените за САЩ, но въпреки това федерацията е била в състояние да повиши бойните възможности на въоръжените сили с 14% през миналата година, както и да осигури стратегически паритет със страните от НАТО.

Руският министър на отбраната заяви още, че серийното производство на модернизирания стратегически бомбардировач Ту-160М2 ще започне след 2021 г., Той ще може да нанася удари по наземни цели на противника в отдалечени стратегически райони без да влиза в зоните на действие в системите на ПРО и ПВО.

През 2020 г. въоръжените сили на страната ще получат изтребители пето поколение Т-50, които ще да заменят Су-27, а новите зенитно-ракетни комплекси С-500, които ще повишат ефективността на борбата срещу съвременните средства за въздушно-космическо, нападение ще постъпят на въоръжение година по-късно, посочи още Шойгу, цитиран от РИА Новости.