Връчиха годишните награди Аскеер 2017

„Аскеер“ за цялостно творчество бе присъден на драматурга Константин Илиев.

Церемонията бе на 24 май в Театър “Българска армия”.

Отличието за водеща мъжка роля бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър „Възраждане“. Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля – за образа на Майката в „Разговори с мама“ по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играта си в „Това НЕ Е Хамлет“. Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато“, по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.

Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във „Вълци“, а Йордан Ръсин грабна приза в категорията „второстепенна мъжка роля“ за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо“, постановка на театър „Възраждане“.

Свила Величкова бе наградена за костюмите, създадени от нея за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“, както и за сценографията на същия спектакъл.

Статуетката за театрална музика получи Петя Диманова, втори „Аскеер“ за „Вълци“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив.

За режисьор на година бе определена Диана Добрева, а „Аскеер“ за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата „Пробен срок“, постановка на Тея Сугарева в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър – за „Еквус“ от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев.