Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни

Това съобщи днес на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни, че всички държави от алианса вече са ратифицирали договора с Подгорица.

Подгорица получи план за присъединяване към Алианса през 2009 г. и официална покана на 2 декември 2015 г. Преговорите по присъединяването завършиха през май 2016 г., а местният парламент одобри влизането в НАТО на 29 април 2017 г.

„Ние ще приветстваме на срещата на върха премиера на тази страна, очакваме тя да стане 29-ата членка на НАТО в началото на юни“, каза Столтенберг.

Утре държавните и правителствените ръководители на страните от пакта ще се срещнат в Брюксел. Сред темите в дневния ред ще бъдат въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП на държавите от военния съюз, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.

Срещата ще се проведе на фона на събитията в Манчестър. По този повод Столтенберг заяви: “НАТО се бори срещу тероризма по много различни начини, мнозина искат да се присъединим към коалицията срещу “Ислямска държава” в знак на единство.. НАТО би допринесла за работата на коалицията със съгласуване на действията с партньорите на алианса.”