Русия смята, че Женевските преговори за Сирия са изчерпани

Преговорите по сирийската криза, провеждащи се в Женева, са се изчерпали и трябва да се пристъпи към съставянето на нова конституция на Сирийската арабска република, избор на парламент и на държавно ръководство, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу в Съвета на федерацията, предаде ТАСС.

Той посочи, че Русия и САЩ продължават да обсъждат денонощно положението в Сирия и готвят съвместен проект за южната зона за деескалация и допълни: “Вършим заедно много работа – не искам да разкривам тук всичко – и бихме искали тази работа да бъде доведена до край”. Министърът добави, че руското министерство на отбраната е в непрекъсната връзка по тези въпроси и с Йордания и Израел.

“Надяваме се в началото на юни да се състои поредната среща на преговорите за Сирия в Астана, където да можем да утвърдим всички положения за силите, които ще поддържат зоните за деескалация, да утвърдим карти, коридори за сигурност. Според нас коридорите, разделящи страните в конфликта там, трябва да бъдат широки един километър”, добави Шойгу.

Руското военно министерство разполага с информация къде и коя от терористичните организации “Ислямска държава” и “Джебхат ан Нусра” държат компоненти за химическо оръжие, отбеляза още руският външен министър.

Министър Шойгу посочи Украйна, Сирия и Корейския полуостров като стратегически важни за Русия региони.