България чества 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

“Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Вече 116 години химнът на българската просвета и култура “Върви, народе възродени” оглася площадите на страната ни на 24 май. И днес ще го чуем по време на честванията на празника и ще усетим патоса, с който Стоян Михайловски и Панайот Пипков са го написали.

На 15 май 1892 г. Стоян Михайловски – тогава учител по музика в Русе, – написва стихотворението “Кирил и Методий” като проект за български всеучилищен химн. Същата година то е отпечатано в списание “Мисъл” в Русе.

Стихотворението става известно през 1901 г., когато на 9 май, в навечерието на празника на светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май стар стил), Панайот Пипков – тогава учител по пеене в Ловеч – написва музика към текста. За пръв път песента “Върви, народе възродени” е изпълнена в Ловеч на 11 май 1901 година като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

Стихове и песни за делото на светите братя са писали и възрожденският просветител и преводач, копривщенецът Йоаким Груев (негово е предложението през 1856 г. денят на св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици), както и Добри Войников, Любен Каравелов, Иван Вазов, Кирил Христов и други.

Днес денят, в който отдаваме почит на делото на Кирил и Методий, редица инициативи имат за цел да оправдаят стиховете от химна: “Народността не пада там, дето знаньето живей!”

Институтът за български език “Проф. Любомир Андрейчин” при БАН организира кампанията “Написаното остава. Пиши правилно!”, а Софийският университет “Св. Климент Охридски”, най-старото висше училище в България, ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с академично тържество.

В София тръгва ретро трамвай-библиотека – от пл. “Възраждане” до пл. “Журналист”, който ще изпълнява ролята на подвижна читалня, за четящите по принцип в градския транспорт Столична община и Столична библиотека организират пунктове за размяна на книги като част от кампанията им „Пътувай и чети“.  А тази сутрин районът на Цар Симеоновата градина в Пловдив осъмна с над сто безплатни книги. Инициативата “Книга за теб” има за цел да стимулира желанието на хората да четат.

Днес, 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, различни инициативи ще има в цялата страна. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични молебени.