КНДР е готова да започне масово производство на нов вид ракета със среден обсег

В неделя, по нареждане на Ким Чен-ун, бе изстреляна ракета от типа “Пхукгусон”-2. Севернокорейският лидер лично е наблюдавал пуска от команден пункт, съобщиха държавните медии в Пхенян.

Ракетата прелетя около 500 км и достигна височина от 560 км, преди да падне във водите на Тихия океан, а севернокорейските медии съобщиха, че в бъдеще ще бъдат изстреляни още ракети.

Ракетата, изстреляна по посока към Японско море, не е била междуконтинентална балистична ракета, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Поредният опит от страна на КНДР е “отговор” на политиката на американския президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Изстрелването е потвърдило бойната готовност на ракетата, способна да достигне Япония и намиращите се там големи военни бази на САЩ. Ким Чен-ун е окачествил изстрелването като успех, одобрил “разполагането на тази оръжейна система” и заявил, че “бързо трябва да започне масовото й производство”.

Вчерашният пуск идва седмица, след като КНДР успешно изпробва нова ракета със среден обсег, която според Пхенян може да носи тежка ядрена бойна глава.

През последните месеци КНДР значително ускори ракетните си изпитания. В същото време Пхенян продължава да работи и по програмата си за ядрено оръжие.