В едно сме първи в ЕС – по брой жертви при катастрофи

България отново оглавява черната класация, в която основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители.

По този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население. Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас. Това показва анализ на тема “Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в България”, изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти /СБА/. През 2015 загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014 – 91,8 души, през 2013 и 2012 – 82 души.

За 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България – 49,99 убити на 1 млн. жители.

Инициативите, предприети от ЕК, за подобряване на безопасността в държавите-членки, са дали резултат в по-развитите западноевропейски държави, но не и у нас, отбелязват от СБА.

Авторите на изследването посочват още, че ако в ЕС има тенденция за намаляване на жертвите на 1 млн. жители, то тези стойности за България бележат значителни колебания. При среден брой 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната. Особено се открояват областите Ловеч с 263, Разград с 208, Видин със 169, Монтана със 163 и Силистра със 143 души загинали на 1 млн. население. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС.