Реджеп Ердоган беше избран за председател на управляващата партия в Турция

Снимка: Anadolu Agency

Решението бе взето от делегати на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, който се провежда днес в Анкара, предаде ТАСС.

Кандидатурата на президента бе подкрепена от 1 414 от общо 1 470 делегати. Премиерът Бинали Йълдъръм, който оглавяваше партията досега, остава втрият човек след Ердоган. За целта бе променен и уставът на ПРС.

Според досегашната конституция на Турция президентът не може да е член или ръководител на политическа партия, поради което Ердоган напусна ПСР през 2014 г. Но това става възможно след приетите промени за разширяване на правомощията на държавния глава, за които турците гласуваха на 16 април. Така след 3-годишно прекъсване Реджеп Ердоган се върна в редиците на ПРС на 2 май, а днес отново я оглавява.

Държавният глава припомни резултатите от народното допитване, според което Турция ще премине от парламентарна към президентска форма на управление от 2019 година. До тогава предстои много работа, отбеляза Ердоган и допълни: “Ние ще се увеличи икономическата ефективност на нашата страна, ще продължим смело, решително и без компромис борбата срещу тероризма.”

Реджеп Тайип Ердоган е основател на Партията на справедливостта и развитието заедно с бившия президент на Турция Абдуллах Гюл и бившия вицепремиер Бюлент Арънч.