Албанският президент Буяр Нишани насрочи парламентарните избори в страната на 25 юни

За отлагане със седмица по-късно от първоначално планираната дата – 18 юни, се договориха албанските управляващи и опозицията след интензивни преговори, предаде АР.

След тричасов разговор в петък, 19 май, премиерът Еди Рама от управляващата Социалистическа партия и Лулзим Баша от главната опозиционна Демократическа партия заявиха, че са постигнали споразумение. Те представиха и съвместен пакет от мерки, който да гарантира провеждането на вота.

В рамките на предложените мерки опозиционните партии ще назначат свой временен вицепремиер и шестима министри, както и временни ръководители на пет от по-важните агенции в страната. Опозицията ще ръководи и Централната избирателна комисия и службата на омбудсмана.

Споразумението предвижда още създаването на институции за оценка на съдиите и прокурорите като първа стъпка към независимата съдебна система, която е ключово условие в преговорите за членство на Албания в ЕС.

В текста на споразумението се посочва също, че ще бъдат въведени промени в законодателството, които ще предвиждат по-строги наказания за купуването и продаването на гласове, които вече ще се наказват като корупция. Очаква се споразумението да бъде продължено и след изборите следващия месец.

Албанската мюсюлманска общност призова днес политическите партии за мирна предизборна кампания, която съвпада със свещения за мюсюлманите месец Рамазан, допълва АР. На 25 юни в Албания ще се състоят парламентарни избори.