Хасан Рохани спечели президентските избори в Иран

Окончателните резултатите от вота на 19 май съобщи вътрешният министър на страната Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от ТАСС.

“Иранският народ избра пътя на диалога със света, далеч от екстремизма. Той желае да живее в мир и приятелство с останалия свят, но не приема заплахите и унижението. Това е главното послание, което той иска светът да чуе”, каза Рохани, цитиран от Франс прес.

Настоящият държавен глава на Иран Хасан Рохани спечели втори президентски мандат с подкрепата на 23,549 милиона избиратели (57 на сто от всички гласували). Основният му съперник – бившият генерален прокурор Ебрахим Раиси, приключва надпреварата с 15,786 милиона гласове (38,5 на сто от подадените).

Обработени са 41,220 милиона бюлетини. Това означава избирателна активност от 73 на сто, посочи още Абдолреза Рахмани Фазли.

Шейсет и осемгодишният реформатор Рохани, постигнал сключването на историческо ядрено споразумение със световните сили, победи основния си опонент Раиси, подкрепян от влиятелните ислямски духовници. Вотът бе смятан за референдум за реформаторския курс на Рохани, предвиждащ отваряне на Иран към Запада, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.